Wondplatform Nederland

Bijlage bij de Elsevier special ‘Gepersonaliseerde zorg’

Op 20 mei is de special ‘Gepersonaliseerde zorg’ als bijlage bij de Elsevier verschenen en op 3 juni verschijnt de special ook als bijlage bij de Arts & Auto.

Dagelijks worden er redactionele artikelen gepubliceerd op Mijn Gezondheidsgids, het kennisplatform over gezondheid en zorg.

In de special is aandacht besteed aan wondzorg, palliatieve zorg, leefplezier bij ouderen, innovatie in de gezondheidszorg, keuzevrijheid bij patiënten, targeted therapy, immunotherapie, personalized medicine en incontinentie. Ook hebben we in de special twee patiëntenverhalen gepubliceerd over borstkanker.

Ik stuur hieronder de linkjes van de artikelen mee en wellicht zitten er artikelen tussen die voor u interessant zijn om verder onder de aandacht te brengen via de website met een doorverwijzende link naar het originele artikel of wellicht wilt u hier via uw social media kanalen aandacht aan besteden. Mocht u artikelen willen gebruiken, dan hoor ik dat graag!

René Baljon, voorzitter van WCS Kenniscentrum Wondzorg, vertelt in het artikel ‘Wondzorg: andere behandeling voor elke patiënt’ dat een wond vanuit een grote diversiteit ontstaan kan zijn. En juist door die diversiteit moet je zorgen dat je heel gericht gaat behandelen. Ton Lassing, oprichter van de Nederlandse Organisatie voor Wondprofessionals (NOVW), pleit er al jaren voor dat wondgenezingsverkorting meer centraal moet komen te staan.

Saskia Teunissen, hoogleraar Palliatieve zorg & Hospicezorg van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht, onderdeel van het UMC Utrecht, ziet dat door de toegenomen aandacht voor palliatieve zorg ook de rol van de uitvaart verandert. Daar is Paul Koeslag, onafhankelijk voorzitter van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) het ook mee eens. “Mensen die in een hospice verblijven zijn meer bezig met hun ziekte en met de dood.” Lees alles hierover in het artikel ‘Meer aandacht voor palliatieve zorg en uitvaart’.

In het artikel ‘Voor ouderen telt het leefplezier’ vertelt Joris Slaets, directeur van Leyden Academy en hoogleraar Ouderengeneeskunde, dat zorgmedewerkers ouderen ook kunnen vragen waar ze blij van worden. Dit kan bijdragen voor een persoonlijk leefplezierplan. Als voorbeeld wordt meneer Creusen gebruikt, wiens vader in het verpleeghuis woont.

Remco Hoogendijk, innovatiemanager bij de Sint Maartenskliniek,  en Chris Doomernik, directeur van zorginnovatienetwerk Health Valley pleiten beide voor samenwerking tussen verschillende partijen in de zorg. Alleen op deze manier is innovatie in de gezondheidszorg van de grond te krijgen. Lees hun argumenten in ‘Innoveren door samenwerking’.